De gasprijzen rijzen de pan uit en bovendien is gas als brandstof niet zo goed voor het milieu. Tijd om op gas te besparen dus. Gelukkig zijn er goede alternatieven. Zo kun je verwarmen met zonne-energie of petroleumkachels. In dit artikel vertellen we je waarom deze kachels zo handig zijn én geven we je een compacte koopgids met 5 punten om op te letten als je er een aan wilt schaffen. Zo ben jij in staat om je huis op een betaalbare én milieuvriendelijke manier te verwarmen.
Wat zijn petroleumkachels?
Petroleumkachels zijn draagbare kachels die werken op basis van verbranding van petroleum, ook wel bekend als lampolie. Ze worden vaak gebruikt als bijverwarming in huizen, vakantiewoningen of zelfs buiten tijdens koude avonden op het terras. Hoewel dit type kachel niet als uitermate veilig bekend stond, zijn de moderne modellen dat zeker wel. Bovendien hebben ze genoeg vermogen om je huiskamer comfortabel warm te maken, zonder gas te verbruiken! Petroleumkachels worden steeds populairder omdat ze relatief goedkoop in aanschaf zijn en efficiënt warmte kunnen afgeven.
Er zijn verschillende soorten petroleumkachels verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Zo heb je bijvoorbeeld de tankmodellen, waarbij de kachel verbonden wordt met een externe tank waarin de petroleum wordt bewaard. Deze modellen hebben meestal een groter vermogen en kunnen langer blijven branden zonder bijvullen.
Meer algemeen zijn de mobiele en gevelmodellen, die werken op basis van een interne tank waarin de petroleum wordt opgeslagen. Deze mobiele kachels zijn handig omdat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes in je huis. Meestal geldt dat hoe kleiner de kachel, hoe kleiner het vermogen is. Deze moeten logischer wijze ook vaker bijgevuld worden. Maar als je kiest voor de beste petroleumkachel van petroleumkachel.nl heb je echt een effectieve en comfortabele verwarming in huis gehaald.
Koopgids: waar let je op?
Bij het kiezen van een petroleumkachel zijn er enkele belangrijke punten waar je op moet letten:
- Vast of mobiel model: Bepaal eerst of je de kachel permanent wilt installeren op één plek in je huis, of dat je de flexibiliteit wilt hebben om hem te verplaatsen naar verschillende ruimtes.
- Ontsteking op batterijen of met elektriciteit: Sommige modellen hebben een ontstekingssysteem dat werkt op batterijen, dit zijn de zogenaamde kouskachels. Voor andere modellen, de laserkachels, is elektriciteit nodig om te kunnen ontsteken. Kies wat het beste past bij jouw situatie en voorkeur. Met een kouskachel ben je volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet, maar een laserkachel heeft over het algemeen net wat meer mogelijkheden.
- De mogelijkheden: zoals gezegd, biedt een laserkachel meestal meer mogelijkheden dan een kouskachel. Ga even na welke functies voor jou belangrijk zijn. Denk hierbij aan een regelbare thermostaat met meerdere warmtestanden. Daarnaast is een timerfunctie en een turbofunctie ook erg handig. De moderne laserkachels hebben overigens veelal een duidelijk leesbaar display, wieltjes, een eco-stand, een ventilatorfunctie een functie waarbij de kachel op een gegeven moment automatisch uitschakelt.
- Welk merk: Er zijn verschillende merken die petroleumkachels aanbieden, elk met hun eigen reputatie en kwaliteit. Doe wat onderzoek en lees reviews om ervoor te zorgen dat je een betrouwbaar merk kiest, zoals het Japanse merk Zibro.
- Vermogen van de kachel: Het vermogen van de kachel bepaalt hoeveel warmte hij kan produceren. Zorg ervoor dat je het juiste vermogen kiest, afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt verwarmen. Ook de mate van isolatie van je huis is van invloed.
- Veiligheid: Veiligheid is altijd belangrijk, vooral als het gaat om verwarmingstoestellen. Zorg ervoor dat de petroleumkachel die je kiest voldoet aan de veiligheidsnormen en voorzien is van de nodige beveiligingsfuncties, zoals een omvalbeveiliging, een zuurstofgebrek sensor en beveiliging tegen oververhitting. Daarnaast is het uiteraard van belang dat je zelf veilig omgaat met de kachel: zet hem niet vlak bij de gordijnen of andere brandbare objecten. Verder is het slim om een koolmonoxidemelder op te hangen in de ruimte waar je de kachel gebruikt, net als bij andere verwarmingstoestellen, zoals een cv-ketel.
Nu je op de hoogte bent van wat petroleumkachels zijn en waar je op moet letten bij het kiezen ervan, kun je een weloverwogen beslissing nemen. Het gebruik van een petroleumkachel kan niet alleen helpen om je huis zonder gas te verwarmen, maar het kan ook een voordelige en milieuvriendelijke optie zijn. Vergeet niet om altijd de instructies van de fabrikant te volgen en zorgvuldig om te gaan met brandbare materialen.
Of je nu op zoek bent naar een bijverwarming voor tijdens de wintermaanden of gewoon wilt besparen op je energierekening, overweeg eens om een petroleumkachel aan te schaffen. Het kan een slimme investering zijn die zowel comfort als kostenbesparingen biedt.