Luchtbevochtiger
Bijgewerkt: November 2024

Luchtbevochtiger

Luchtbevochtiger

Dit apparaat zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid in een ruimte stijgt. Idealiter moet deze tussen de 40 en 60 procent zijn. Toch kan het gebeuren dat deze onder de 40 procent duikt, waardoor je last kunt krijgen van droge ogen of een droge huid. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je de verwarming aanzet. Maar als je een luchtbevochtiger in huis hebt, kan je de lucht vocht op laten nemen, zodat de luchtvochtigheid zich weer herstelt. Het mooie hiervan is dat ook de meubels mooier blijven en je geen last krijgt van kwaaltjes die door een te droge lucht in huis komen. Bekijk direct de top 5 best verkochte luchtbevochtigers van dit moment als je er direct eentje wilt gaan aanschaffen.

Voordelen van een luchtbevochtiger

Wanneer je houten meubels, vloeren of muziekinstrumenten in huis hebt, is het van belang dat je de luchtvochtigheid in de gaten houdt. Een te lage luchtvochtigheid kan het hout laten uitdrogen, waardoor krimpen en scheuren kunnen ontstaan. Dat is iets wat je wilt voorkomen natuurlijk. Gelukkig wordt dit voorkomen door een luchtbevochtiger te gebruiken. Zo kun jij langer van je spullen in huis genieten. Een ander groot voordeel is dat hij droge ogen/huid tegengaat die het gevolg zijn van een te lage luchtvochtigheid. Dit kan tot geïrriteerde luchtwegen leiden. Maar door de luchtvochtigheid te verhogen kan dit minder erg worden of zelfs helemaal verdwijnen. 

Nadelen van een luchtbevochtiger 

Dan nu de nadelen: het reservoir moet steeds bijgevuld worden. Elk exemplaar heeft een reservoir dat gevuld moet worden met water, aangezien dit reservoir niet eindeloos is. Er komt altijd een moment dat ie leeg is en je hem bij moet vullen. Geen al te groot klusje, maar het moet toch steeds gedaan worden. Een ander punt is het witte stof dat in de buurt van een luchtbevochtiger ligt. Bij langer gebruik kan dit gebeuren, met name bij ultrasone. Maak je echter hier geen zorgen over: er zitten nog mineralen en kalk in de verspreide waternevel. Deze mineralen blijven namelijk liggen als het vocht verdampt of een vaste ondergrond raakt. Als dit opdroogt, wordt het wit stof. 

Let hierop bij de aanschaf van een luchtbevochtiger 

Elke luchtbevochtiger verhoogt de luchtvochtigheid in huis, maar heeft een andere werking of uiterlijk. Om er een te vinden die bij jou past, moet je jezelf de volgende paar vragen stellen:

Welk type is er nodig voor jouw situatie? Er bestaan 4 types: ultrasone bevochtigers, koudwaterdampers, stoombevochtigers en luchtbevochtigers met reinigingsfunctie. Welke je nodig hebt verschilt per woonsituatie. Zo is een stoombevochtiger bijvoorbeeld minder geschikt om te gebruiken als je kinderen of huisdieren hebt. De warme stoom kan voor hen namelijk gevaarlijk zijn. Een andere vraag is waar je 'm gaat plaatsen. Als die op de slaapkamer komt te staan is het wel zo handig als hij zo min mogelijk geluid maakt. Hou hier dus altijd rekening mee. 

En als laatste: hoe groot is de ruimte waar hij komt te staan? Als je eerst de oppervlakte van de ruimte weet en dan kijkt wat de maximale oppervlakte is die een luchtbevochtiger kan behandelen weet je voldoende. 

 

Welke merken en types luchtbevochtigers zijn populair in 2022?

Er zijn 3 merken die zeer populair zijn: Medisana, Clean Air Optima en Philips. 

Zo biedt Medisana allerlei luchtbevochtigers die betrouwbaar en nauwkeurig zijn. 

Clean Air Optima is een merk dat gespecialiseerd is in luchtbehandelingssystemen. Van grote tot kleine ruimtes, luchtreiniging of aromatherapie.

Philips heeft naast lampen ook populaire huishoudelijke apparaten, waaronder goede luchtbevochtigers. Van alle soorten is de ultrasone luchtbevochtiger de populairste: ze zijn klein, verbruiken weinig stroom en leveren hoge prestaties. 

 

Beste Luchtbevochtiger aanbiedingen van November 2024