Lasapparaat
Bijgewerkt: November 2024

Lasapparaat

Lasapparaat

Onderdelen aan elkaar lassen is tegenwoordig niet meer iets dat alleen door professionals gedaan kan worden. Steeds meer mensen maken er hun hobby van of willen zelf in huis kunnen klussen om (met name kleine) klussen af te kunnen ronden. Een lasapparaat kan daarom ook particulier aangeschaft worden, waardoor je zelf aan de slag kunt met het solderen van componenten aan elkaar. Welk soort lasapparaat voor jou geschikt is hangt af van wat voor producten je aan elkaar wilt lassen, hoe vaak je dit gaat doen en hoe ervaren je hierin bent.

 

Verschillende materialen

Een lasapparaat kan gebruikt worden om twee verschillende onderdelen aan elkaar vast te smelten, om er zo één geheel van te maken. De meest gebruikte materialen om aan elkaar te lassen zijn metalen, zoals roestvrijstaal (rvs), staal en aluminium. Je kunt twee componenten van hetzelfde materiaal aan elkaar lassen, maar ook twee verschillende materialen. Let er bij het werken met verschillende materialen wel op dat het ene materiaal een lager smeltpunt kan hebben dan het andere materiaal, waardoor je rekening moet kunnen houden met hoe heet je het lasapparaat zet zonder de materialen te beschadigen maar wel het juiste resultaat te krijgen.

 

De diameter

Een lasapparaat werkt met een dunne naald, die je langs de uiteindes van de componenten laat gaan om deze op deze plek aan elkaar te maken. In de meeste gevallen wordt deze naald warmgemaakt door elektroden, maar er zijn ook MIG, MAG en TIG lasapparaten. Vooral wanneer je als beginnende lasser of als hobbyist aan de slag wil kunnen gaan, is een lasapparaat met elektroden aan te raden.

 

De naald heeft een bepaalde diameter. Deze diameter kan dunner of dikker worden, aan de hand van hoe precies je aan het werk wilt zijn. Voor precisiewerk is een elektroden naald met het minst aantal millimeter het handigst. Voor grover werk kun je voor een dikkere naald gaan. Voor zelfstandige lassers zijn er elektroden beschikbaar met een diameter van onder de 2 tot boven de 20 millimeter.

 

De merken

Er zijn veel verschillende merken lasapparaten. Bekende merken zijn onder andere Stanley, DeWalt, Hyundai, Kraft, Kemper en Powerplus. Daarnaast hebben veel bouwmarkten hun eigen huismerk lasapparaten. Welk merk voor jou het meest geschikt is hangt af van waarvoor je het lasapparaat nodig hebt, hoe vaak je deze gebruikt en wat je budget is.

 

De prijs

De prijs van het lasapparaat hangt sterk af van het lasapparaat zelf. Denk hierbij aan het model, het merk, of het lasapparaat bedoeld is voor beginners of meer ervaren lassers en welke functionaliteiten het heeft. Daarnaast kunnen er ook lasapparaten zijn die naast het apparaat zelf ook extra benodigdheden meeleveren, zoals beschermende kledij. Voor de goedkoopste variant kun je bijvoorbeeld een lasapparaat van FERM kiezen, voor nog geen 70 euro. De gemiddelde prijs ligt tussen de 175 en 300 euro. Voor de meest uitgebreide varianten kun je rekenen op een bedrag van rond de 3000 euro, met uitschieters naar 7500 euro voor de echte professional.

 

Waar te koop

Veel merken verkopen zelf hun lasapparaten via hun webshop. Daarnaast verkopen bouwmarkten als Hornbach en Gamma en elektronicawinkels als Coolblue en MediaMarkt de lasapparaten. Verder zijn er ook veel in lassen en klussen gespecialiseerde webwinkels waar lasapparaten verkocht worden. Tot slot kun je ook op Marktplaats proberen een tweedehandsje te vinden.

Beste Lasapparaat aanbiedingen van November 2024