Slaaprobot
Verbeter je nachtrust met een slaaphulp of slaaprobot
Heb je slaapproblemen, dan biedt een slaaprobot of slaaphulp gadget mogelijk een oplossing. Een slaaprobot verbetert de kwaliteit van je slaap, vermindert stress en helpt je bovendien om makkelijker in slaap te vallen en langer in slaap te blijven. Vind je dit intelligente knuffelkussen te duur? Ook andere slaaphulp gadgets kunnen jouw slaap bevorderen.
Voor wie is een slaaprobot geschikt?
Een slaaprobot is met name gemaakt voor mensen wiens slaapproblemen gerelateerd zijn aan stress. De robot helpt je namelijk om beter te ontspannen. Ook is het een handig alternatief als je geen slaapmedicatie wilt of kunt gebruiken. Heb je een slaapstoornis, dan is dit product zeker het proberen waard, want hij is goedgekeurd door deskundigen en de meeste klantervaringen zijn zeer positief. Omdat de effecten nog niet wetenschappelijk zijn bewezen, wordt de slaaprobot niet vergoed door verzekeraars. Houd hier dus rekening mee bij aanschaf van dit product.
Hoe werkt de slaaprobot?
Om een slaaprobot te gebruiken, zet je het knuffelbare apparaat aan en houd je hem tegen je lichaam aan. De robot simuleert een langzaam ademritme, waardoor je onbewust mee gaat ademen. Zo wordt je ademhaling trager en val je sneller in slaap. Hiernaast kun je ook rustgevende geluiden instellen voor extra ontspanning, zoals natuurgeluiden, een hartslag, muziek of een begeleide meditatie. Deze geluiden houden vanzelf op als je in slaap valt. Verder meet de robot je slaap en stuurt in de ochtend deze informatie naar jou.
Andere soorten slaaphulp
Behalve zo’n slaaprobot zijn er allerlei andere slaaphulp apparaten die jouw slaap meten en bevorderen. Zo vergelijkt Sense jouw slaapkwaliteit met de condities in de kamer, waardoor je beter ziet of je slecht slaapt door bijvoorbeeld de temperatuur of de hoeveelheid zonlicht. Wil je liever inzicht in je eigen slaapgewoontes, dan kun je een OURA ring gebruiken. Die meet onder andere je bewegingen, hartslag en lichaamstemperatuur. Handig voor snurkers is de Nora: een opblaasstuk past de stand van je hoofd op je snurkgedrag aan, zodat je minder gaat snurken.
Slaaphulp voor een fijnere omgeving
Word jij bij het slapen vaak gestoord door je omgeving? Ook hier zijn slaaphulp gadgets voor gemaakt. Omgevingsgeluiden filter je gemakkelijk weg met Snooz. Wil je de snurkgeluiden van een huisgenoot wegfilteren, dan gebruik je de Silent Partner. Ook het slimme Luna matrashoes past de omgeving voor je aan. Heb je het te warm, dan wordt de matrashoes koeler zodat je niet te veel gaat zweten. Heb je het koud, dan wordt hij juist warmer: handig voor koude winternachten!
De prijs van een slaaphulp of slaaprobot
Een slaaprobot van Somnox kost 600 euro, maar je kunt hem ook huren voor 25 euro per week om uit te proberen of hij bij je past. Veel andere slaaphulp gadgets zijn prijzig, maar een stuk goedkoper dan de slaaprobot. Zo kost een OURA ring iets meer dan 250 euro en de Nora bijna 300 euro. Niet alle slaaphulp apparaten zijn aan de dure kant: zo kost Snooz rond de 65 euro.