Zweefparasol
Bij warm zomerweer wil je lekker op het terras kunnen zitten. Het is dan fijn en verstandig om een parasol te hebben die je tegen de brandende zon beschermt. Zo kun jij in de schaduw toch van het mooie weer genieten. Een parasol die daarvoor zorgt is de zogenaamde zweefparasol. Zoals de naam al aangeeft, zweeft een zweefparasol als het ware boven je terras. Met een frame dat naast je tuinset geplaatst kan worden, heb je minder last van de parasolpaal. Hierdoor kun je de volledige ruimte onder de parasol benutten. Verder is een zweefparasol uniek vanwege het feit dat hij 360 graden om zijn as kan draaien. Ook de verschillende kantelmogelijkheden zorgen ervoor dat je de parasol tegen de zon in kunt draaien. Bekijk de top 5 best verkochte zweefparasols van dit moment als je direct een keuze wilt maken.
Voordelen van een zweefparasol
Zoals al eerder benoemd: bij de zweefparasol zit de parasolstok niet meer in de weg. Dus je hoeft niet meer een tafel erboven te zetten om de stok weg te werken. Je hele loungebank kan nu gewoon onder de parasol gezet worden. Een ander voordeel is dat hij groter is dan een klassieke parasol en verkrijgbaar is in allerlei vormen. Ga voor vierkant, rond of rechthoekig, afhankelijk van wat het beste bij jouw tuininterieur past. En als laatste zijn ze makkelijk te verstellen. Zo kan je de parasol perfect naar de zon richten, zodat jij de best mogelijke schaduw hebt. En doordat de meeste zweefparasols over een katrolsysteem beschikken, is hij zonder veel moeite weer in te klappen.
Nadelen van een zweefparasol
Dan nu de nadelen: een zweefparasol is vatbaar voor de wind. Doordat de wind vrij spel heeft onder een zweefparasol, zul je deze weer moeten inklappen als de wind te krachtig wordt. Je wilt namelijk niet dat je hele parasol weggeblazen wordt. Het is dan ook aan te raden om de parasolvoet aan de grond te verankeren. Een ander dingetje is het formaat, dat groter is dan bij een klassieke parasol. Als je een klein balkon hebt, kun je 'm dus niet kwijt. Daar komt nog eens bij dat ie zwaarder is, waardoor het verplaatsen ook lastiger gaat dan bij een stokparasol.
Let hierop bij de aanschaf van een zweefparasol
Bepaal hoeveel de parasolvoet moet wegen. Het contragewicht moet door de langere verticale draagstang namelijk meer zijn dan bij een reguliere parasol. Met een simpele rekensom kun jij bepalen hoeveel dit contragewicht minimaal moet wegen. Ten eerste moet je weten wat de diameter van de uitgeklapte parasol is. Doe dit in centimeters en deel het vervolgens door 10.
Het getal dat je hierdoor krijgt, is het minimumgewicht dat de voet van de zweefparasol moet wegen. Verder is het belangrijk om te weten of je er één met of zonder volant wilt. Dit is een stuk stof dat langs de randen van het parasoldoek omlaag hangt. Er zijn daarbij twee soorten te onderscheiden: de een heeft een geschulpt afgewerkte stoflaag en de ander heeft een strak opgestrokken stuk stof. Hieraan zijn twee grote voordelen verbonden: het ziet er extra sfeervol uit en het heeft iets gezelligs. Daarnaast slaagt de volant erin het zonlicht van de laaghangende zon effectief te blokkeren. Als je een parasol zonder volant neemt, heb je eerder last van zonnestralen.
Populaire merken en types van zweefparasols in 2022
De drie populairste zweefparasols zijn de Shadowline Francisco, Shadowline Alabama en Glatz Sombrano Easy. De Francisco is een heel goede koop. Door een aliminium frame is hij erg stevig en dankzij het draaimechanisme kan jij hem 360 graden om zijn as laten draaien. Zo is er altijd schaduw op de plek waar jij maar wilt.
Over naar de Shadowline Alabama: die heeft naam gemaakt als één van de beste zweefparasols. Het aluminium frame maakt hem licht, sterk en onderhoudsarm. Een ander positief punt is dat het doek voorzien is van UPF 50+, wat hoge bescherming biedt tegen UV-stralen.
En dan de Sombrano Easy: dit is een laaghangende parasol die de nieuwste technieken heeft. 360 graden te draaien en zowel links- als rechtsom te kantelen. Zo kun jij gemakkelijk de schaduw van de ene naar de andere plek verplaatsen.