Tajine
De buitenlandse keuken wint steeds meer terrein in de Nederlandse keukens, waardoor de kans groot is dat je ooit wel een keertje van tajine hebt gehoord. Maar eigenlijk heet niet het Marokkaanse gerecht zo, maar de schaal waarin dit is gemaakt. De tajine is een grote schaal met kegelvormige top, die gebruikt kan worden om een soort traditioneel stoofpotje mee te maken. Voor wie echt de Marokkaanse keuken wil kunnen proeven kan dit het beste ook op de originele manier doen en dan mag een tajine niet in je keuken ontbreken.
Het materiaal
De tajine wordt traditioneel gemaakt van aardewerk. Dit is in de meeste gevallen keramiek. Om barsten of andere schade door de warmte van het koken te kunnen voorkomen, kunnen meerdere voorzorgsmaatregelen genomen worden. Zo heb je tajines die geglazuurd zijn. Dit is een glasachtige beschermlaag die hitte weerstaat en het aardewerk sterker maakt. Bovendien geeft het glazuur de mogelijkheid om de tajine te kunnen beschilderen, waardoor deze een eigen printje kan krijgen. Volgens traditie wordt de tajine met eten en al in de eetkamer gezet om vanuit hier te kunnen opscheppen. Een mooie tajine kan dan net even wat leuker zijn als je bijvoorbeeld voor de hele familie hebt gekookt. Daarnaast kun je ook een tajine nemen die puur bedoeld is voor de sier, vanwege de versiering.
Tegenwoordig zijn er ook tajines gemaakt van bijvoorbeeld gietijzer en metaal. Deze zijn met name gemaakt om geen probleem te hebben met het mogelijke lood dat in het geglazuurde aardewerk van een traditionele tajine kan zitten. Ook zie je steeds meer elektrische tajines op de markt komen, die gebruik kunnen maken van een inductieplaat om het eten mee op te warmen.
Soort maaltijden
De tajine is een soort stoofpot, waardoor vooral stoofgerechten hiermee gemaakt kunnen worden. De oorsprong uit de Berberse en daarmee vooral Marokkaanse keuken, zorgt ervoor dat je de tajine kunt gebruiken voor veel oorspronkelijk Berberse gerechten met kip en lamsvlees. Ook vegetarische gerechten zijn hierin geschikt. Je stopt alles bij elkaar en gebruikt de tajine als een slow cooker, het liefst op gas of in de oven. Mocht je een elektrische tajine gebruiken, dan gebruik je natuurlijk gewoon de inductieplaat.
De prijs
Tajines worden tegenwoordig niet meer alleen door een familielid gemaakt en generatie na generatie gebruikt voor oma’s gerechten. Je kunt een tajine nu ook gewoon bestellen in de winkel. De prijs wordt bepaald aan de hand van de grootte en het materiaal. Hierdoor ligt de gemiddelde prijs van een tajine tussen de 70 en 200 euro. Het kan je opvallen dat je steeds vaker tajine ziet zonder de typische kegelvormige deksel, maar dat deze deksel rond is. Dit heeft in de meeste gevallen geen effect op noch de bereidwijze en smaak van je gerechten, noch de prijs van de tajine.
Waar te koop
Voor een goede tajine hoef je niet per se op reis naar Marokko of naar een Arabische speciaalzaak te gaan. Je kunt steeds vaker de tajine kopen bij winkels gespecialiseerd in keukengerei en aardewerk. Merken als Le Creuset en Emile Henry hebben al veel tajinesoorten in het assortiment. Deze tajines zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, groottes en stijlen en kun je in een winkel en online bestellen.