Slimme Speaker
Een slimme speaker is niet alleen een speaker die je overal kunt neerzetten, je kunt hem ook nog eens bedienen met spraakbesturing. En niet alleen om muziek af te spelen en harder of zachter te zetten, de slimme speaker kan namelijk taken uitvoeren. Zo’n slimme speaker, die ook wel smart speaker wordt genoemd, werkt eigenlijk als je assistent in alles wat je doet. Maar dan wel gewoon bij jou in huis. Nu een slimme speaker steeds vaker Nederlands als taaloptie heeft, wordt het apparaat ook hier steeds populairder.
Slimme apparaten koppelen
Een slimme speaker geeft met de naam al aan dat het gaat om een smart apparaat. Steeds meer apparaten en producten worden slimmer gemaakt. Dat betekent vaak ook dat je de apparaten kunt koppelen. Met je slimme speaker bedien je bijvoorbeeld je smart televisie, je smartphone, je slimme deurbel en natuurlijk je smart sound systeem. Zelfs gordijnen en sloten kun je met een slimme speaker bedienen. En het enige wat je nodig hebt is je stem. Je vertelt je slimme speaker bijvoorbeeld om de deur te openen, de gordijnen te sluiten of iemand te bellen.
Je slimme speaker bedienen
Je hoeft geen uitgebreide instructies te geven aan je slimme speaker. Je geeft je slimme speaker eigenlijk commando’s. Vaak moet je eerst wel de stembesturing activeren, door bij wijze van spreken een gesprek te beginnen. Je zegt dan ‘hey Alexa’ bijvoorbeeld en Alexa reageert daarop door te laten weten dat de slimme speaker nu luistert naar het commando dat volgt. Zo voorkom je dat er een gesprek gevoerd wordt in huis en er opeens deuren open of juist op slot gaan, je telefoon spontaan iemand belt of de gordijnen opeens open of dicht gaan bijvoorbeeld.
Bekende slimme speaker merken
De meest bekende slimme speakers zijn waarschijnlijk Alexa, Google en Sonos. Inmiddels zijn er allerlei varianten van de Google en Sonos slimme speaker. Maar ook de Echo Dot is een bekende slimme speaker. Daarnaast brengen meer merken een slimme speaker uit, waaronder JBL, Bose en Marshall. Ook Harmon Kardon, een merk dat zich specialiseert in kwaliteitsaudio, heeft een slimme speaker uitgebracht. De meeste merken zijn bekend om hun audio apparatuur en begrijpen dat ze mee moeten gaan met de tijd.
Wi-Fi en accounts
Alexa en Google daarentegen zijn voorlopers geweest. Iedere speaker heeft eigen voor- en nadelen. Je zal altijd je slimme speaker moeten verbinden met Wi-Fi, evenals de apparaten die je via de speaker wil bedienen dat moeten zijn. Daarnaast ben je voor een slimme speaker van Google ook gebonden aan een Google account. Een groot deel van de speakers kan ook gekoppeld worden via Bluetooth. De formaten verschillen, ook binnen de merken kun je verschillende formaten van een slimme speaker vinden.