Speelkeukentje
Een speelkeukentje voor de allerkleinste chefs
Misschien had jij vroeger zelf wel een speelkeukentje, of je was altijd jaloers op jouw buurmeisje die een speelkeukentje op de speelkamer had staan. Met een speelkeukentje beleeft ieder kind urenlang speelplezier. Daarnaast is een speelkeukentje ook erg goed voor de ontwikkeling van het kind. Zo zorgt imiteren ervoor dat het inzicht, de motoriek en het talent verbeterd wordt. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon erg leuk om als kind zelf te ontdekken wat je allemaal in een keuken kan doen en is het ook erg leuk om papa en mama na te doen. In dit artikel geven wij enkele handige tips bij het vinden van een geschikt speelkeukentje, zodat jouw kindje ook van dit leuke speelplezier kan genieten.
Voor welke leeftijd is een speelkeukentje?
Er zijn verschillende dingen waarop je moet letten als je een speelkeuken aanschaft. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken voor welke leeftijd het speelkeukentje geschikt is. Er zijn speelkeukens te vinden voor verschillende leeftijden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een speelkeuken voor kinderen vanaf 1 jaar, of juist voor een grotere speelkeuken die geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar. Het is belangrijk om op de leeftijd te weten in verband met kleine onderdelen. Voor welke leeftijd een bepaalde speelkeuken geschikt is, is vaak in de omschrijving terug te vinden.
De grootte van het speelkeukentje
Een ander punt om op te letten is de grootte van het keukentje. Het speelkeukentje staat vaak in de woonkamer of naast de eigen keuken. Het is verstandig om van tevoren even te bedenken waar het keukentje komt te staan. Door dit te weten kun je opmeten hoe groot het keukentje maximaal mag zijn.
De keuze voor het materiaal
Als je eenmaal weet voor welke leeftijd het speelkeukentje geschikt is en weet welk formaat het speelkeukentje maximaal mag hebben, is het tijd om naar het materiaal te kijken. Een houten speelkeukentje is meestal de favoriet bij ouders. Hout is namelijk erg duurzaam en staat daarnaast ook mooi in de woonkamer. Dit komt doordat het design van een houten speelkeukentje vak een stuk mooier is. Naast hout kun je ook kiezen voor een kunststof speelkeukentje. Deze zijn vaak wat goedkoper, maar ook wat minder duurzaam. Zo kan plastic wat sneller breken en verkleuren.
De details
Tot slot kun je kijken naar de details van het speelkeukentje. De details vallen een beetje samen met de leeftijdscategorie van het keukentje. Zo hebben keukentjes voor kinderen vanaf 3 jaar vaak meer details, waardoor het keukentje echter oogt. Bij de details van het keukentje horen ook licht en geluid. Zo kunnen kookplaten bijvoorbeeld oplichten en kan het geluid van stromend water aan het keukentje zijn toegevoegd. Daarnaast kunnen kinderen natuurlijk ook lekker hun eigen fantasie gebruiken in het speelkeukentje, waardoor niet ieder detail aanwezig hoeft te zijn.